Je bekijkt nu Kunnen poppers worden gebruikt voor de behandeling van angst?

Kunnen poppers worden gebruikt voor de behandeling van angst?

Poppers (ook wel pentyl-, propyl of amylnitriet genoemd) versterken de seksuele beleving. Gedurende enkele seconden of minuten zorgen ze voor een euforisch gevoel, waarbij onze beleving in intensiteit kan toenemen. Van poppers is ook bekend dat ze de bloeddruk en hartslag beïnvloeden. Over de manier waarop poppers bijdragen tot angstaanvallen of angst aanwakkeren, is echter niets officieel bekend.

Wat gebeurt er bij angst?

Wanneer je angstig bent, verhoogt je hartslag, waardoor je lichaam een zuurstofboost krijgt. Je ademhaling wordt oppervlakkiger om het lichaam van meer zuurstof te voorzien, terwijl vaak een piek in de bloedsuikerspiegel wordt waargenomen. Het adrenalinegehalte in ons lichaam neemt toe. Op deze manier voorzien de hersenen ons lichaam van energie om gevaar of stress af te wenden.

Helpen poppers tegen angst?

Van poppers is bekend dat ze een gevoel van duizeligheid of een roes veroorzaken. Dit is van invloed op je hartslag, bloeddruk en zelfs je stemming. Dit kan in zekere zin angst helpen verlichten.

Gebruik poppers om je te ontspannen

Poppers helpen gebruikers zich te ontspannen en zich minder gestresseerd te voelen. Dit draagt bij tot meer plezier bij intiem contact. Ze helpen ook het gevoel van opwinding te verhogen.

Poppers gebruiken tegen angst

Om deze redenen gebruiken mensen poppers ook om stress en angst te verlichten. Hoewel er geen wetenschappelijke studies voorhanden zijn waaruit zou blijken dat poppers helpen angst te verminderen, kan men wel stellen dat de dopaminestoot die poppers teweegbrengen tijdelijk angstgevoelens kan verlichten.

Neveneffecten

Poppers bestaan uit amylnitriet, pentylnitriet, propylnitriet of een mengsel van beide. Poppers zijn niet veilig bij overmatig gebruik en moeten met mate worden geconsumeerd.

Na gebruik zorgen de chemische stoffen in poppers voor een verwijding van de bloedvaten. Overmatig gebruik kan leiden tot:

  • Lage bloeddruk
  • Duizeligheid
  • Bloedneus
  • Afname van coördinatievermogen

In extreme gevallen kan de verwijding van de bloedvaten migraine of bewustzijnsverlies veroorzaken.

Stop met het gebruiken van poppers als je het volgende ervaart:

  • Pijn op de borst
  • Hoofdpijn
  • Allergische reacties
  • Ademhalingsproblemen
  • Misselijkheid
  • Samengevat

Hoewel poppers bijdragen aan een verbeterde beleving, is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of ze al dan niet bijdragen aan het ontstaan van angstgevoelens. Gezien de bijwerkingen van poppers mogen ze niet worden gebruikt om alleen maar stress en angst te verlichten. Er bestaan tal van alternatieven om angst te verlichten alvorens over te gaan tot zelfmedicatie. De beste resultaten worden verkregen door te praten met vakbekwame specialisten die je optimaal kunnen bijstaan.