Je bekijkt nu Hoe kunnen brandwonden door poppersgebruik worden genezen?

Hoe kunnen brandwonden door poppersgebruik worden genezen?

Het kan gebeuren dat je in bed of tijdens een feestje poppers op jezelf morst omdat je een onhandige beweging maakt, tegen iets of iemand aanbotst of omdat je houding nogal acrobatisch was. Een ongelukje is nu eenmaal snel gebeurd… Hoe genees je dan de gele korstjes als je bent verbrand door poppers?

Lees ook: Hoe kun je brandwonden (dermatitis of schurft) door poppersgebruik voorkomen?

Als de nitrieten in je flesje in contact komen met de huid, kun je enige irritatie ervaren. Het gebruik van poppers is op zich niet gevaarlijk, maar het is wel verstandig enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Nitrieten moeten in een veilige omgeving worden gebruikt om risico’s en ongewenste bijwerkingen te beperken.

Ongeacht het type nitriet:

Allemaal veroorzaken ze irritatie van de huid. Vermijd dus contact met de huid. De irritatie kan gepaard gaan met gele korstjes (ook wel dermatitis genoemd), waardoor je er niet bepaald aantrekkelijk uitziet. Maar voor het geval het te laat is, geeft Euro Poppers Nederland je hier een aantal nuttige tips voor de verzorging van gele korstjes en brandwonden als gevolg van poppersgebruik.

WAARSCHUWING: Euro Poppers Nederland verstrekt alleen advies en mag niet worden beschouwd als een medische referentie. Als je ernstige bijwerkingen ondervindt (keelpijn, wazig zicht, ademhalingsproblemen of een koortsig gevoel), bel dan zo snel mogelijk je arts om elk gevaar voor je gezondheid en je lichaam uit te sluiten.

Als je seks hebt met een homoseksuele of heteroseksuele partner, kun je zo opgewonden raken dat je poppers wilt inhaleren. Het gebruik van poppers zorgt voor een versnelde hartslag, duizeligheid en verwijding van de slijmvliezen. Je moet er alleen voor zorgen dat je poppers inhaleert in een rustige en veilige omgeving of een korte pauze inlast om te voorkomen dat je poppers morst en zo je neusslijmvlies verbrandt, waardoor jouw plannen in duigen vallen. Je kunt je erectie wel gedag zeggen als je poppers op een ander deel van je anatomie morst (je weet wel welk).

Dit soort brandwonden komt vrij vaak voor bij seksuele contacten. Denk dus aan je gezondheid en voorkom dat je bij de dokter belandt door een pauze in te lassen. Wil je liever geen onderbreking, dan is ons advies: bescherm je neus door een beetje glijmiddel aan te brengen zodat er een beschermend laagje wordt gevormd. Zo verklein je het risico op brandwonden als er vloeistof in je neus terechtkomt.

Wie heeft nog nooit die typische geur geroken in een discotheek of tijdens een feestje met vrienden? Het lijkt misschien heel gewoon, maar toch moet je voorzichtig zijn in het bijzijn van anderen, want iedereen kan tegen je aanbotsen. Net als bij seks kunnen poppers tijdens een feestje problemen opleveren. Als je mond of neus ermee in aanraking komt, kun je je verbranden en gele korstjes krijgen. Ons advies is dus om de dansvloer te verlaten of je af te zonderen om veilig van je favoriete poppers te genieten. Meer tips zijn te vinden op onze pagina ‘Hoe voorkom je brandwonden door poppers?’.

Wat is dermatitis?

Gele korstjes (ook wel dermatitis genoemd) zijn een soort eczeem die ontstaat door direct contact tussen nitriet en de huid (vaak rond de mond of neus). Ze ontstaan vaak door poppers die van slechte kwaliteit zijn of te lang open blijven staan. Deze korstjes houden geen ernstig gezondheidsrisico in, noch een ziekte, maar wijzen wel op een ontsteking van de slijmvliezen. Een korstvormende dermatitis kan de neus en mond irriteren en ziet er bovendien niet fraai uit. Indien snel behandeld, duurt een dergelijke uitslag slechts enkele dagen.

Hoe kan ik brandwonden rond de neus genezen?

Hoe genees je gele korstjes nadat je verbrand bent door poppers? Er bestaan verschillende manieren om brandwonden door nitrieten onder of in de neus of rond de mond te behandelen.

Raadpleeg eerst een dokter: die zal je onderzoeken en je de beste behandeling voorstellen voor je klachten. Vaak zal je een littekencrème voorgeschreven krijgen. Het is helemaal geen schande om naar de dokter te gaan. Integendeel, hij of zij kan namelijk de omvang van de brandwonden aan je neusslijmvlies beoordelen en je het juiste recept geven voor brandwonden door poppersgebruik.

Als je niet naar de dokter wilt en de brandwonden oppervlakkig zijn, hoef je alleen maar de wond te ontsmetten en de resterende poppers uit je neus te spoelen. Breng een crème op basis van aloë vera aan in je neus nadat je hem lichtjes hebt afgedroogd. Herhaal dit zo vaak als nodig is. Een gel op basis van aloë vera is een echte aanrader vanwege de genezende en verzachtende eigenschappen.

Heb je die niet in huis, dan kun je de eerste uren een vochtinbrengende crème gebruiken, maar we raden je sterk aan een crème met aloë vera te gebruiken.

OPGELET: Gebruik geen neussprays die corticoïden of ontstekingsremmers bevatten.

Als een ander lichaamsdeel is verbrand

Tijdens seksuele contacten kan het gebeuren dat er poppers op de penis worden gemorst. Mocht dit gebeuren, spoel dan eerst de penis af, verwijder de nitrietresten en ontsmet voorzichtig de wonden. Als er maar een paar druppels zijn gemorst, breng dan na het afspoelen een littekenvormend middel aan op de penis en je zult je al een stuk beter voelen. Raadpleeg bij ernstige infecties je arts. Draag zorg voor je gezondheid. Het is aanbevolen om op een veilige en rustige plaats van poppers te genieten om te voorkomen dat je je neus, mond of lichaam verbrandt.

Samengevat

Als je last hebt van brandwonden en gele korstjes, doe dan het volgende:

● Ontsmet de neus, mond, penis of andere lichaamsdelen die in contact zijn geweest met nitrieten.
● Breng voorzichtig de crème met aloë vera aan.
● Breng dezelfde crème opnieuw aan gedurende enkele dagen.
● Raadpleeg bij een ernstige infectie zo snel mogelijk een arts.